Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرآیند سخت و پیچیده صدور مجوز در صنف وکالت باعث شده تا از یک سو تعداد زیادی از فارغ‌التحصیلان رشته حقوق، بیکار بمانند و از سوی دیگر سرانه تعداد وکیل در کشور وضعیت نامطلوبی داشته باشد.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سخت و طاقت‌فرسا بودن راه‌اندازی کسب و کار در ایران، معضلی است که بار‌ها و بار‌ها توسط مسئولین و کارشناسان مختلف مطرح شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسیر پرپیچ و خم اخذ مجوز‌های لازم جهت راه‌اندازی یک کسب و کار، منجر به معطل شدن چندین ماهه‌ی فعالین اقتصادی می‌شود. معضلی که از چشم وکلای ملت نیز پنهان نمانده و از مردادماه سال گذشته، در قالب طرحی تحت عنوان «تسهیل صدور برخی مجوز‌های کسب و کار» فرآیند رسیدگی به آن را آغاز کردند. طرحی که فرآیند بررسی آن در کمیسیون «جهش تولید» به پایان رسیده و با توجه به تعیین شعار «تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» از سوی مقام معظم رهبری برای سال ۱۴۰۰، انتظار می‌رود تا هرچه زودتر در دستورکار صحن علنی مجلس قرار گیرد. یکی از مهمترین اصنافی که فرآیند‌های ناصواب اخذ مجوز، لطمات فراوانی را بدان وارد کرده‌اند، صنف وکالت است. به گونه‌ای که فرآیند سخت و پیچیده صدور مجوز در صنف وکالت باعث شده است تا از یک سو تعداد زیادی از فارغ‌التحصیلان رشته حقوق، بیکار بمانند و از سوی دیگر سرانه تعداد وکیل در کشور وضعیت نامطلوبی داشته باشد.

سرانه وکالت در ایران، کمتر از یک سوم میانگین جهانی!
طبق آمار‌های رسمی، سرانه وکیل در کشور به ازای هر صدهزار نفر تنها ۸۹ وکیل است. این در حالی است که متوسط جهانی عدد ۲۴۰ را نشان می‌دهد. طبق این آمار وضعیت سرانه وکیل در ایران نه تنها از کشور‌های توسعه یافته‌ای همچون فرانسه، آلمان و کانادا کمتر است بلکه کشور‌هایی همچون ترکیه، عراق و لبنان که هر یک دارای سرانه ۱۱۳، ۱۳۴ و ۱۲۹ هستند نیز وضعیت بهتری نسبت به ایران دارند.

 



سرانه وکیل در ایران در مقایسه با کشور‌های عضو گروه بیست نیز اصلا مساعد نیست. بررسی‌ها نشان می‌دهد که ایران در میان ۲۲ کشور عضو گروه بیست، رتبه‌ای بهتر از رتبه‌ی شانزدهمی را به خود اختصاص نداده و همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌شود، این شاخص در کشور‌های پیش‌رو چیزی قریب به ۷ برابر ایران است.

بیشتر بخوانید:

سیاح: پایان انحصار مهمترین هدف طرح تسهیل مجوز کسب و کار است/ تعداد وکیل اندک و حق‌الوکاله فراوان!


از طرفی بازار خدمات حقوقی نیز مانند دیگر بازار‌های ارائه دهنده خدمات، تابعی از نظام عرضه و تقاضا بوده و خروج از حالت تعادل در این بازار منجر به ایجاد تغییر در قیمت می‌شود. به همین دلیل افزایش روزافزون پرونده‌های قضایی (تقاضاکنندگان خدمات حقوقی) از یک سو و عدم رشد متناسب تعداد وکلای موردنیاز (عرضه کنندگان خدمات حقوقی) از سوی دیگر موجب شده است تا این خدمات به کالایی لوکس بدل شده و قیمت آن به شکل چشمگیری افزایش یابد.

علاوه بر آن، انحصار موجود در صنف وکالت باعث شده است تا وکلای موجود که به دلیل نبود رقیب، بازارکار خود را تضمین شده می‌دانند، حداکثر توان خود را در ارائه خدمات به کار نبسته و این موضوع منجر به کاهش کیفیت خدمات حقوقی شود. آمار‌ها نشان می‌دهد، سرانه تعداد وکیل به ازای هر ده هزار پرونده قضایی در ایران عددی بالغ بر ۶۷ وکیل است و همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌شود، کشور ما در مقایسه با کشور‌های عضو گروه ۲۰ بدترین وضعیت را در شاخص مذکور دارد.

کارشناسان معتقدند ریشه‌ی اصلی بروز این معضل، کمبود سرانه وکیل در ایران است که مشکلات متعددی دیگری را نیز برای شهروندان به وجود آورده است. برخی از این مشکلات عبارتند از:
• افزایش تعداد پرونده‌های ورودی به محاکم
• کاهش سطح دسترسی جامعه به خدمات حقوقی ارزان و با کیفیت
• عدم احیای حقوق عامه در سایه کمبود وکیل
• افزایش نرخ بیکاری در بین فارغ‌التحصیلان رشته حقوق و فقدان بازار رقابتی
با وجود این آمار‌ها و همچنین اثرات سوء ناشی از کمبود وکیل در کشور، مشاهده می‌شود که متولیان صنف وکالت، اقدام مناسبی در راستای جبران این کمبود انجام نمی‌دهند. به راستی علت این انفعال و عدم کنشگری چیست؟

مشکل کجاست؟
در اصل ۳۵ قانون اساسی ذکر شده است: «در همه دادگاه‌ها طرفین دعوی حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند باید برای آن‌ها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد.» همانطور که مشاهده می‌شود ایجاد امکان استفاده از وکیل برای طرفین دعاوی، حقی است که حاکمیت موظف به رعایت آن بوده و عدم تحقق آن، عدلیه را از مسیر عدالت خارج خواهد کرد. اما اظهارات شهبازی‌نیا، رئیس سابق اتحادیه سراسری کانون وکلا حکایت از آن دارد که تنها ۱۰ درصد پرونده‌های قضایی با حضور وکیل در دادگاه رسیدگی می‌شود! کارشناسان معتقدند معضل کمبود وکیل در کشور، ریشه در مواردی همچون «ایجاد محدودیت غیرمنطقی در فرایند صدور پروانه وکالت» و «واگذاری این گلوگاه به افراد ذی‌نفع در بازار خدمات حقوقی» دارد.

تنها راه ورود به بازار خدمات حقوقی در ایران، قبولی در آزمون وکالت است. پیچیدگی و سختی این آزمون از یک سو و تعیین سقف عددی برای قبول شدگان از سوی دیگر باعث شده است تا سالانه تنها حدود ۵ درصد از داوطلبان در این آزمون قبول شوند. این درحالی است که در بسیاری از کشور‌های دنیا، داوطلبان می‌توانند حتی بدون تحصیل در رشته‌ی دانشگاهی حقوق و تنها با گذراندن دوره‌های فشرده، وارد بازار کار وکالت شوند. اما متولیان صنف وکالت در ایران، نه تنها تلاشی برای ایجاد راه‌های جایگزین برای ورود به بازار وکالت انجام نداده‌اند، بلکه همواره سعی در محدود نگه‌داشتن تعداد وکلا داشته‌اند.

توضیح آنکه مطابق با قوانین، همه دانش‌آموختگان مقاطع مختلف رشته حقوق مجازند تا در آزمون وکالت شرکت کنند، اما بر خلاف قانون، کانون‌های وکلا شرکت در آزمون و دوره کارآموزی را برای افرادی که مدرک کارشناسی حقوق ندارند، ممنوع کرده‌اند. به این معنی که شخصی با اخذ مدرک کارشناسی در سایر رشته‌ها و کارشناسی ارشد رشته حقوق، نمی‌تواند در آزمون کارآموزی وکالت پذیرفته شود.

از سوی دیگر تعارض منافع موجود در مراجع صدور مجوز همواره مانع از اصلاح این فرآیند و جبران کمبود وکیل در کشور شده است. با این حال نمایندگان مجلس نیز از این معضل غافل نبوده و تصویب طرح «رفع برخی از موانع کسب و کار» در کمیسیون جهش تولید گامی بلند در راستای اصلاح این دست از انحصارات برداشته‌اند. طرحی که اگر صحن علنی مجلس هم تصویب شود اقدامی موثر در راستای رفع انحصار و موانع موجود بر سر راه فعالین اقتصادی و فارغ‌التحصیلان رشته‌های مختلفی همچون رشته‌ی حقوق خواهد بود.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: انحصار وکالت مجلس یازدهم کسب و کار مجوز کسب و کار فارغ التحصیلان رشته سرانه وکیل مشاهده می شود وکیل در کشور خدمات حقوقی سوی دیگر تعداد وکیل کمبود وکیل صدور مجوز رشته حقوق صنف وکالت کسب و کار باعث شده ی حقوق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۸۲۸۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توافقات جدید گمرکی ایران و عراق برای تسهیل تجارت

رئیس کل گمرک ایران و حسن حمود حسانی مشاور وزارت مالیه و رئیس کل گمرک عراق ضمن توافقات جدید گمرکی میان دو کشور بر تسهیل تجارت تاکید کردند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم،رئیس کل گمرک ایران و حسن حمود حسانی مشاور وزارت مالیه و رئیس کل گمرک عراق ضمن توافقات جدید گمرکی میان دو کشور بر تسهیل تجارت تاکید کردند.

رضوانی‌فر در این دیدار از مرزهای طولانی و همجواری 5 استان مهم هم مرز ایران با کشور عراق یاد کرد که اهمیت تجارت ایران با عراق را دوچندان کرده است و توسعه روابط و هماهنگی و همکاری عمیق‌تر و همه جانبه دو کشور را ضروری‌تر می‌کند.

وی افزود: ملاقات‌های منظم مرزی بین مدیران گمرکات مرزی دو کشور می‌تواند به اثربخشی این همکاری کمک کند.

رئیس کل گمرک ایران اظهار داشت: گمرک ایران با هدف تسهیل و توسعه تجارت برای تبادل اطلاعات گمرکی با گمرک عراق آمادگی کامل دارد.

وی ضمن اشاره به موقعیت ممتاز ایران در ترانزیت و عبور خارجی حدود 17 میلیون تن کالا از مسیر ایران در سال گذشته در زمینه کامیونی و ریلی، رتبه اول ایران در کارنه تیر در دنیا را یادآور شد و در خصوص‌ مبادله اطلاعات در راستای توسعه کارنه تیر و همچنین اجرای تیر الکترونیک در طرف عراقی اعلام آمادگی کرد.

رضوانی‌فر در ادامه اشتراک‌گذاری و هماهنگی در رویه‌ها و سیاست‌ها و اعمال شیوه‌های مشابه در مبادی مرزی مختلف و همچنین انطباق روزها و ساعات کاری گمرکات دو کشور را مفید و موجب تقویت تجارت و کاهش سردرگمی تجار و بازرگانان دو کشور دانست.

معاون وزیر اقتصاد در ادامه تسریع در اطلاع رسانی از تغییرات در رویه‌ها و مقررات گمرکی دو کشور را خواستار شد.

رضوانی فر با بیان اینکه سنگ بنای سیاست‌های گمرکی برای تسهیل و توسعه تجارت در سازمان جهانی گمرک نهاده می شود، اهمیت این سازمان را یادآور شد و همفکری‌ و رایزنی کشورهای مسلمان را در پیشبرد اهداف و منافع مشترک خواستار شد.

وی همچنین از همکاری گمرک عراق در برگزاری مراسم اربعین حسینی قدردانی کرد و خواستار تشکیل یک کارگروه مشترک بین دو کشور جهت روان‌سازی بیشتر امور گمرکی زائران شد.

در این دیدار حمود حسانی رئیس کل گمرک عراق، جمهوری اسلامی ایران را از جمله مهمترین شرکای تجاری عراق معرفی کرد و توسعه روابط تجاری دو کشور را از اولویت‌های کشورش برشمرد. 

وی با اظهار خرسندی از پیشبرد همکاری‌های گمرکی بین دو کشور، اظهار کرد:  موضوعات مشترک با استمرار در همفکری و تبادل نظر پیگیری شود.

رئیس کل گمرک عراق وعده داد هماهنگی بیشتر دولت متبوعش با دولت اقلیم کردستان عراق را به منظور اعمال وحدت رویه گمرکی در این دو منطقه پیگیری کند. 

وی همچنین از پدیده قاچاق سوخت در مبادی مرزی مشترک دو کشور اظهار تاسف کرد و افزود: گمرک عراق در رفع این معضل با طرف ایرانی همکاری خواهد کرد.

حمود حسانی ضمن اشاره به اهمیتی که کشورش در برگزاری باشکوه مراسم اربعین حسینی قائل است، بر تصمیم کشورش در تسهیل انجام امور گمرکی زائران و تجهیزات و مواکب تاکید کرد.

بر اساس این گزارش مذاکره برای امضای موافقت‌نامه همکاری و کمک متقابل اداری در امور گمرکی بین دولت‌های دو کشور به منظور تسهیل در تبادل الکترونیکی اطلاعات گمرکی و ارائه تسهیلات در انجام رویه های گمرکی در مرزهای مشترک دو کشور، توافق بر امضای توافق‌نامه تسهیل ورود موقت وسایل نقلیه موتوری بین جمهوری اسلامی ایران و عراق، ایجاد تیر پارک اختصاصی در خارج از مرزهای گمرکی دو کشور به منظور پیشگیری از خطرات ناشی از توقف کامیون‌های حامل مواد سوختی در محدوده مرزی، همچنین استقرار نمایندگان سازمان‌های صدور مجوزهای ورود کالا از جمله استاندارد، واحدهای بهداشت و قرنطینه و سازمان‌های مرتبط در گمرکات مرزی عراق، از دیگر محورهای این دیدار عنوان شده است. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • صدور مجوز راه‌اندازی کارخانه در سیستان و بلوچستان به صورت استانی انجام می‌شود
  • تسهیل سرمایه گذاری در بخش دامپروری با اصلاح جرائم بهداشتی
  • کمبود نیروی پرستاری، یک‌ مسئله جهانی است
  • کمبود بیش از ۳۰۰۰۰ کمک‌پرستار در کشور
  • خودکشی در ایران کمتر از آمار جهانی
  • توافقات جدید گمرکی ایران و عراق برای تسهیل تجارت
  • خودکشی ایرانی ها، کمتر از میانگین جهانی
  • فرآیند صدور گواهی پایان کار ساختمان تسریع شد
  • هوشمند شدن خدمات دولت برای کسب وکار واحد‌های صنفی در اردبیل
  • خدمات هوشمند دولت برای واحد‌های صنفی با صدور مجوز‌های الکترونیکی